Förr i tiden användes jordkällare som ett naturligt kylskåp, det var innan el fanns och man fick använda sig av jordens kyla för att hålla maten från att bli dålig. I en jordkällare kan man ha rotfrukter och grönsaker utan att de möglar eller ruttnar! Om du vill leka snickare under sommaren och ge dig på din jordkällare kommer här en artikel med några tips.
Grattis till dig som har en jordkällare
Det är inte alla som har! Och oavsett om du är snickare eller inte så kommer du att kunna blåsa nytt liv i din jordkällare. Det är enkelt och resultatet blir jättetrevligt! Några grundpelare som du hämtat hos ditt byggföretag stockholm att kika på; se till så att källaren är tät mot vatten och skadedjur samt att den har någon typ av ventilation så att inte luften helt stannar av där inne. Det är ofta så att källaren är byggd med en tvådörrars luftsluss av byggföretag stockholm för att förhindra att för mycket luft transporteras in och ut, man vill ha luftutbyte men inte för mycket!
Håller det svalt på sommaren och varmt på vintern
Jordkällare är så fiffiga att de är svala på sommaren och varma på vintern, eller nja de håller ungefär samma temperatur året runt men i jämförelse med utomhus temperaturen är de svala på sommaren och varma på vintern!
En bra jordkällare ligger på ungefär 3-8 + grader året runt. Då kan man förvara det mesta där inne utan att det blir dåligt.
Snickra trevliga lådor till din jordkällare
Jag sa ju att du skulle leka snickare i början av artikeln och det var det här jag menade. Bygg ett gäng schyssta luftiga lådor att förvara diverse grödor i. Allt du behöver är ett gäng plankor eller brädor, lite tålamod, en såg och en skruvdragare.
Snickare vet: mät först, såga sen
Börja med att mäta ut 12 stycken bitar som är 50 cm långa sedan 4 bitar som är 25 cm långa och sedan 7 bitar som är 50 cm långa. Skruva ihop botten brädorna från en byggfirma och sätt sedan en regel i varje hörn där du sedan skruvar på kragen. Bräda för bräda såklart.
Du kan sedan välja att ha lådorna i naturälig tr-färg eller att måla dem med någon passande färg efter du hämtat dem på din byggfirma. Det kan vara bra att åtminstone lacka lådorna om man vill att de skall hålla länge. Du som snickare kan även bygga lådor med andra mått för specifika användningsområden! Var kreativ och skissa upp dina egna konstruktioner.
Fräscha upp i källaren
Väggar och tak i jordkällaren bör målas med släckt kalk som blandats med vatten. Det är ett enkelt sätt att fräscha upp i källaren och hjälper även för att hålla hygienen under kontroll där inne.